fbpx Skip to main content

Et bæredygtigt tiltag i hverdagen

Plushusene i Ballerup har startet deres helt egen Repair Café. En gruppe beboere med forskellige kompetencer tilbyder deres hjælp og gode råd til naboer, så de f.eks. kan få fikset lynlåsen, lap på bukserne, lys i lampen, få blenderen til at virke eller opgradere en kedelig t-shirt.

Den anden søndag i hver måned opdeles fællesskabets spisesal i stationer og de øvrige beboere i Plushusene, Ballerup kan droppe ind og få fikset ting.

Repair Cafe

Vi vil i Plushusene rigtig gerne støtte op om en hverdag med flere bæredygtige tiltag, og jeg havde en god fornemmelse af, at der kunne være beboere her i bofællesskabet med interesse i at være med på at gøre mere. Jeg undersøgte nogle af de tiltag, som allerede findes og præsenterede lidt forskelligt til en fællesspisning. Først tænkte vi mest ind i grøn mad i forbindelse med vores velfungerende fællesspisninger, men da jeg luftede tanken om at forlænge tings levetid i en slags ”grønt værksted”, var der straks beboere, som var med på den.

 

Tine Weidemann, vært i Plushusene, Ballerup

 

De 9 som fra en start har meldt sig som ”fiksere” – ja, sådan kaldes de – har forskellige kompetencer fra syning over teknisk fejlfinding, ekspertise i malede overflader, skind, computer hardware og ellers overordnet bare rigtig handy. Flere generationer er repræsenteret lige som i bofællesskabet i øvrigt.

Vi kan ikke hjælpe med alting, men det lykkes da ofte at finde fejlen, og enten ordne det eller rådgive om det mon kan betale sig f.eks. at bestille en reservedel, og hvor man kan det. Er fatningen fra ”Misse Møhges tid”, så er det ikke sikkert. Det afhænger selvfølgelig også af affektionsværdien.

 

Christian, beboer og “fikser” i Repair Café.

Tine, vært i Plushusene i Ballerup, faldt i sin research over ”Repair Café”- konceptet, hvor filosofien er, at den der har brug for hjælp, selv er med i processen. Man afleverer ikke bare og henter igen men får hjælp, så man måske kan gøre det selv næste gang. Ved oprettelsen får man blandt andet adgang til en drejebog med masser af input til, hvordan man kan starte op med at danne en Repair Café og i oktober 2023 var første åbningsdag.

Gruppen i Plushusene i Ballerup afgav et ”klimaløfte” i forbindelse med ”Klimahandledagen 2023”. Tine:

 Vi valgte at formulere og afgive et klimaløfte på skrift for at motivere og holde beboerne op på, at vi skal huske at prioritere det i en travl hverdag.

Under hver Repair Café udfyldes et skema med hvem der har fået hvad fikset og vægt på genstanden. Vægten bruges til at belyse CO2-reduktionen i forhold til, hvis tingen blev kasseret. Det registreres også, hvad der er blevet afvist, eller ikke kunne fikses. Denne rapportering giver overblik over, hvad der mest efterlyses hjælp til og kan give praj om f.eks. hvilke yderligere nyttige kompetencer, som så kan efterlyses.

I Repair caféen er ”fikserne” gode til at supplere hinanden og sammen med beboerne komme med ideer, så alles erfaring kommer i spil.

 Jeg er god til f.eks. lynlåse, lægge bukser op og generelt syning. Det er for mig en stor tilfredsstillelse at være med til at forlænge levetiden på ting eller opgradere dem og på den måde gøre noget for miljøet.

Jonna, beboer og “fikser” i Repair Café

Repair Cafeen vil også gerne tiltrække børn fra bofællesskabet og give dem nyttig viden om genbrug.

Gruppen lavede derfor et halloween-tema for at få børnenes opmærksomhed. Her kunne man få kostumer lappet, udvidet eller syet ind, tilføjet glimmer eller gjort mere ”uhyggeligt”.”

Og det har virket. De unge har fundet vej til caféen, hvor de bliver sat i sving med at klippe frynser af bukseenderne, før de skal lægges op eller udvælge den helt rigtige lap til hullet.

Der er allerede flere temabaserede dage i støbeskeen som f.eks. ”Gør cyklen forårsklar” og ”Sådan bliver dit outfit unikt”.