fbpx Skip to main content

Det startede med en vision om at udvikle et koncept for seniorbofællesskaber.

Dette med tanke på den demografiske udvikling med et stort antal personer i seniorsegmentet. I forbindelse med researcharbejdet, som skulle danne basis for konceptudviklingen, opstod dog et tydeligt mønster. Langt størstedelen af de adspurgte seniorer, som havde interesse i en bofællesskabsform, svarede, at de ville foretrække at bo på tværs af generationer.

Da researchen klart viste, at senior-segmentet foretrækker at bo på tværs af generationer – hvad så med børnefamilierne? En stor gruppe børnefamilier med interesse i bofællesskabsformen blev adspurgt, og de svarede klart, at også de foretrækker at bo i et naboskab blandet på tværs af generationer.

Strategien blev ændret, og konceptet er i dag bofællesskaber på tværs af generationer, hvor de primære målgrupper er børnefamilier og aktive voksne 55+. I sammensætningen af beboerne tages højde for at blande alderstrin og par/singler både blandt børnene, forældrene og de voksne 55+ for at sikre et velfungerende bofællesskab på sigt.

Børnefamilier giver liv, smil og energi

Kirsten og Niels Sørensen er sidst i 70´erne/start 80´erne og bor i Plushusene i Hedehusene. De fortæller:

”Vi kender de fleste børnefamilier nede ved legepladsen. Vi kan godt lide at følge med i børns leg – både i råben, i gråd og grin. Forleden var der kommet en stor vandpyt. Vi kunne følge med i børn der hoppede, sprøjtede og lavede engle i vandet. Det kaldte mange smil og gode minder frem fra vores egne børn. Alle herude har en imødekommende indstilling, og vi står tit og får en god snak med dem, vi møder.

Vi har i mange år organiseret og arrangeret udflugter og begivenheder. Både som frivillige og i arbejdsregi. Nu er det de yngre mennesker med mere energi, som tager over. Men vi byder stadig gerne ind med vores erfaringer og idéer og deltager, når vi kan. Vi har også hurtigt fået gode venner på vores egen alder blandt naboerne. Det er skønt.”

Den hjælpende hånd går begge veje

Martin Kring, CEO i Plushusene, fortæller om børnefamiliernes fordele ved at bo på tværs af generationer:

“Børnefamilier med kun én voksen, uden bedsteforældre eller med bedsteforældre langt væk, ser store fordele og muligheder ved et naboskab med den ældre gruppe. Måske kan der findes en reservebedste. Der er altid nogen hjemme i naboskabet, og der kan indhentes erfaringer, viden og fås gode historier. Den hjælpende hånd går begge veje. Forældre generelt vil opleve deres børn vokse op i et trygt og godt naboskab med sociale relationer på tværs og legekammerater lige ved hånden. Forældrene selv kan blive aflastet i hverdagen ved at deltage i fællesspisning, og de kan få en voksensnak med god samvittighed, mens børnene leger”.